baby tænder - hvornår får baby tænder?Når en baby får tænder, kan det være forbundet med ubehag, der kan medføre søvnløse nætter og ukomfortable dagtimer. Dog findes der forskellige måder, hvorpå du kan lindre tandfrembruddet hos det lille barn.

Et barns første tandsæt består af mælketænder, som er midlertidige tænder, der senere i barnets liv vil blive afløst af de såkaldt blivende tænder.

Herunder kan du finde al den nyttige viden, du skal bruge for at kende til udviklingen, fremkomsten samt optimal pleje af mælketænder og ikke mindst få råd til at fjerne den ubehagelige gene, som kan opleves hos babyen i forbindelse med tandfrembrud.

Værd at vide om tandfrembrud hos babyer

Helt overordnet er der generel viden omkring babytænder, som kan være både praktisk og rart at vide for dig, som ønsker at være klædt bedst muligt på i forhold til at forstå og hjælpe, når det lille barn begynder at udvikle tænder.

  • Der er 20 tænder i mælketandsættet hos en baby
  • Det er individuelt, om tandfrembrud er forbundet med smerte hos babyen eller ej
  • Fremkomsten af baby tænder er en ganske naturlig proces, som sjældent fører til problemer eller alvorlige symptomer
  • Det er normalt, at der kan opleves symptomer på tandfrembrud helt op til 2 måneder før, at den første tand viser sig i babyens mund
  • Symptomerne på baby tænder varierer i både omfang og intensitet fra baby til baby
  • Rækkefølgen på mælketændernes fremkomst altid være den samme
  • Mælketænder yder en vigtig funktion i babyens og barnets mund, som blandt andet gør barnet i stand til at spise sin mad

Hvornår får en baby tænder?

Allerede imens det ufødte barn befinder sig i maven, vil udviklingen af tænderne begynde. Her vil der være tandknopper i fostrets mund ved tandkøbet, som skaber grobund for udviklingen af egentlige tænder.

Det vil være individuelt, hvornår babyens første tand kommer frem. Der vil være babyer, som får deres første tand allerede som 6-7 måneder gamle. Hos andre børn når de at fejre deres første fødselsdag, førend den første tand viser sig i munden.

Baby tænder hos 4 måneder gamle babyer ses i visse tilfælde, og det er ikke unormalt, at en baby udvikler tænder udenfor den gennemsnitlige alder.

Der findes en udviklingsmæssig rækkefølge på babytænder, hvor fortænderne i undermunden typisk vil være de første, som viser sig. Disse efterfølges af fortænderne i overmunden. Derefter vil hjørnetænder udvikles, og endelig vil kindtænderne følge efter. De inderste kindtænder vil typisk fremkomme, når barnet er mellem 23-33 måneder.

Såfremt dit barn ikke har udviklet sin første tand, inden det er halvandet år gammelt, anbefales det, at du opsøger en børnetandlæge.

Symptomerne på at der er tænder på vej

baby tænder 3 måneder

Nogle forældre har ikke registeret tegn på, at der er baby tænder på vej hos deres lille barn, mens andre forældre slet ikke er i tvivl om, at der er et tandfrembrud i gang.

Hos de babyer der oplever gener og ubehag, vil deres opførsel og adfærd afspejle denne utilpashed. Her kan der typisk registreres følgende tegn på ømme gummer og udviklingen af babytænder, som også kan betyde fysiologiske symptomer:

  • Babyen savler mere end normalt
  • Hvis babyen ’tygger’ og bider i alt
  • Forhøjet kropstemperatur med tendens til let feber
  • Tendens til mere irritabelt humør og kortere lunte
  • Hårde gummer med hvidt skær
  • Søvnproblemer eller uregelmæssig søvn imod hvad der vanligt for barnet
  • Tynd mave og/eller børneeksem

I forhold til det kropslige symptom med let feber er det dog vigtigt at vide, at en kropstemperatur på over 38 grader celsius ikke kan kædes sammen med tandfrembrud.

Derudover kan det opleves, at forekomsten af en tand i babyens mund kan være ledsaget af lidt blod.

Særligt omkring baby tænder og søvn

Mange forældre oplever en tendens til, at ubehaget hos babyen er mere intenst om natten. Dette kan hænge sammen med, at der på dette tidspunkt af døgnet ikke er aktiviteter, som kan aflede barnets opmærksomhed fra smerten og ubehaget i munden. Og barnet vil derfor kunne opleves at reagere mere voldsomt om natten.

En oplagt måde at lindre gener og ubehag på er ved at distrahere barnet, så det ikke kommer til at fokusere på smerten. Lav sjove grimasser med ansigtet som får babyen til at smile og grine, eller ’stjæl’ på anden vis dets opmærksomhed med noget, det holder af og synes om.

Det skal forventes, at udvikling af baby tænder er forbundet med en vis forstyrrelse af søvnmønstret hos det lille barn. Eftersom symptomerne på fremkomsten baby tænder kan vare i op til et par måneder før den første tand viser sig, vil det være naturligt med forstyrret eller urolig nattesøvn hos babyen i denne periode.

Der findes heldigvis masser af naturlige måder og redskaber, hvorpå de ubehagelige gener kan lindres.

Sådan kan du lindre ømme gummer hos babyen

Lindring af baby tænder kan foregå på flere måder med forskellige metoder og med forskellige redskaber til formålet. Generelt er de bedste råd i denne forbindelse at være tålmodig, rummelig og ekstra kærlig overfor barnet. Barnet har behov for ømhed og forståelse, når det gennemgår den ubehagelige og for dem ukendte proces med at udvikle tænder.

Derfor er den bedste hjælp at møde barnet med omsorg og forståelse. Sørg for at snakke med barnet og berolige det ved at fortælle det om den naturlige proces, og hvad der sker. Tryghed og trøst er og bliver den bedste lindring i denne forbindelse.

Herunder finder du en liste, som indeholder de måder, du kan lindre smerte i forhold til ømme gummer.

  • Massér gummerne

Du kan f.eks. anskaffe en såkaldt bidering, som babyen kan tygge i. Disse fås med små riller og knopper. Når du vælger bidering, er det vigtigt, at du vælger et produkt med en god og stærk tyggemodstand. Du kan finde udgaver med enten fyld af væske eller en udgave af ren gummi. Det kan være mest sikkert forsvarligt at vælge udgaven af ren gummi, da den væskefyldte udgave kan have risiko for at lække.

Derudover kan en renvasket finger også gnubbe og lindre generne i og omkring gummerne hos babyen.

Foruden at have en lindrende effekt på babyen, kan massage tilmed hjælpe til med at nedbryde tandkødsvævet, så processen omkring tandfrembrud forstærkes.

  • Bide i kolde genstande

Kulde har en naturlig lokalbedøvende virkning, og der findes sågar specialdesignede bidegenstande til babyen, som beregnet til at kunne ligge på køl i køleskabet.

  • Panodil baby (3 mdr.)

Den ikke-naturlige metode til lindring af tandfrembrud er i form af Panodil og bør kun overvejes i de tilfælde, hvor ovenstående metoder ikke har effekt på det lille barn.

I Læge- og Patienthåndbogen beskrives det, at der kan gives febernedsættende behandling efter aftale med læge.

Derudover kan der på apoteket findes salve med let bedøvende effekt, som alternativt kan duppes på babyens gummer. Der henvises til, at man bør undgå disse medicinske behandlingsformer.

I de mere intense tilfælde hvor udviklingen af baby tænder ledsages af mere voldsomme, fysiologiske symptomer i form af enten tynd mave eller eksem, kan det blive nødvendigt at anvende smertestillende medicin. Det er naturligvis vigtigt, at du nøje følger lægens instruktioner i forbindelse med anvendelse af dette.

Sådan plejes baby tænder optimalt

Det behøver langt kun være, når babyen har udviklet tænder, at rengøringen af tænder og mund begynder. Selv før de første tænder er brudt ud, kan babyens gummer daglig vaskes og tørres med en fugtig, ren og blød klud til formålet. Rengøringen hindrer risikoen for bakterieovervækst i barnets mund.

Udover at skabe en god mundhygiejne hos babyen eller barnet, læres det allerede fra tidlig alder at få børstet tænder og når at tilvænne sig fornemmelsen. Dette gør tandbørstningen senere hen nemmere at gennemføre, da det lille barn allerede er bekendt med proceduren om god mundhygiejne.

Når barnet begynder at udvikle sine mælketænder, er det tid til at introducere og anvende en babytandbørste. Fra 1-3 års alderen bør man være tilbageholdende med at anvende for stor mængde tandpasta. En tommelfingerregel i denne forbindelse er at bruge, hvad der svarer til barnets lillefingernegl.

Hvornår børn får tænder og udskifter sine mælketænder vil være forskelligt. Indtil barnet er 6 år gammelt, anbefales det, at vokse børster tænderne, og først fra 10-12 års alderen kan barnet begynde med at starte at børste sine tænder selv (hvor voksne kan børste efter).

Læs også Tandlægeforeningens gode råd til babytænder og hvad du skal være opmærksom på.

En del af barnets udvikling og personlige historie

tandfrembrud baby

Udviklingen af baby tænder er muligvis en ganske naturlig proces, som alle babyer gennemgår. Dog er det forbundet med en stor begivenhed for særligt forældrene, når den første tand i deres babys mund viser sig.

Mange forældre vælger at dokumentere denne begivenhed ved at nedskrive den præcise dato for, hvornår den første tand viste sig. Det med at få tænder er en del af barnets personlige historie og kan være med til at sammensætte og skabe deres unikke historie, som kan fortælle om centrale begivenheder i deres liv.

Tænder og tandsæt er en personlig identifikation, og derfor vælger mange forældre også at gennem mælketænderne, i takt med at deres børn taber dem og begynder at udvikle de blivende tænder. Også i dette tilfælde er det individuelt, hvor hurtigt barnet vil tabe sine mælketænder, og hvor tidligt denne proces vil begynde.