Når man er gravid, stråler de fleste at lykke og taknemmelighed. Kroppen ændrer sig fra måned til måned og bulen på maven bliver større og større. At være gravid er en helt naturlig proces for en kvindekrop, men man skal ikke underkende den virkning, det har på kroppen.

Man er ganske enkelt ved at producere et andet lille menneske inden i sig, som selv sagt sætter ens egen krop lidt på overarbejde. Netop derfor er det alfa omega, at dyrke motion under sin graviditet. Der er en lang række fordele ved at træne mens man er gravid. I nedenstående uddyber vi det nærmere, samt kommer med gode forslag til øvelser og motionsformer egnet til både under og efter graviditeten.

Derfor er motion under graviditet vigtigt

De klare anbefalinger fra sundhedsstyrelsen til gravide, er 30 minutters aktivitet hver dag. Det medfører nemlig en lang række helbredsmæssige fordele for både mor og barn.

For mor:

Kvinder der er aktive under deres graviditet oplever typisk:

  • En mere problemfri graviditet og generelt øget velvære
  • Undgår at tage uhensigtsmæssigt på under graviditeten
  • Motion er med til at forebygge for tidlig fødsel, graviditetssukkersyge og svangerskabsforgiftning
  • Afhjælper forstoppelse
  • Bekæmper lændesmerter forbundet med den øgede graviditetsvægt
  • Giver i mange tilfælde en lettere fødsels med færre komplikationer

For barnet:

Også barnet i maven har gavn af moderens aktivitetsniveau. Børn født af aktive mødre er typisk normalvægtige, men i gennemsnit er fødselsvægten lidt mindre end hos børn født af inaktive kvinder. Den lavere fødselsvægt skyldes en reduktion i barnets fedtmasse, hvilket er et tegn på sundhed.

Gode træningsformer for gravide

Fysisk aktivitet kan være mange ting. Alt fra en gåtur til rengøring tæller. Dog er der visse motionsformer, der er mere velegnede for gravide kvinder end andre. Helt grundlæggende handler det om at få pulsen moderart op, få forbrændingen på arbejde og få blodomløbet godt i gang.  Ideelle træningsformer er:

  • Løb (i moderart tempo og distance)
  • Gåture
  • Cykelture
  • Yoga
  • Svømning

Især de to sidstnævnte, altså yoga og svømning, er særligt hensigtsmæssige. I flere af landets større byer findes der massere af tilbud særligt for gravide. Yoga er med til at blødgøre ledende, øge kroppens fleksibilitet og på den måde undgå belastende spændinger.

Svømning føles rart for mange gravide, , måske især i 3. Trimester, da kroppen føles helt vægtløs og ganske let i vandet. En kærkommen følelse når kroppen begynder at mærkes tung og træt.

Undgå disse motionstyper under din graviditet

Selvom træning under graviditet klart anbefales, så er der visse former for motion man bør undgå. Generelt skal man holde sig fra kontaktsport som:

  • Fodbold. Er du vild med fodbold og gode spillere som Mbappe kan du læse mere om Mbappe på vores nye hjemmeside, klik her: https://mbappe.dk
  • Håndbold
  • Hockey

Også alt for anstrengende motion som langdistance løb frarådes, da kroppen ikke må blive overophedet – af samme grund er hot yoga heller ikke godt for gravide.

Mere ekstreme sportsgrene som hesteridning, skiløb og lignende bør også fuldstændig undgås, da fald i forbindelse hermed kan være livsfarligt for barnet i maven.

Træning efter fødslen

Mange har måske hørt begrebet ”efterfødsels-gymnastik” blive brugt jævnligt, og med god grund. Rigtig mange kvinder ønsker naturligvis, at de hurtigst muligt kommer tilbage i form efter fødslen og igen kan passe deres normale tøj.

Har man haft en fuldstændig ukompliceret fødsel, så kan man reelt gå i gang med træning efter graviditet allerede kort efter. Har man derimod født ved kejsersnit eller gennemgået anden form for operation i forbindelse med fødslen, så bør man vente 6-8 uger med anden form for motion end gåture.

Efter en graviditet bør man særlig have fokus på, at få styrket sin bækkenbund, sin mave og sin ryg – særligt lænden. Det er nemlig de dele af kroppen, der er mest belastet og ænder sig mest under en graviditet.

Mange af den type øvelser kan sagtens laves på en måtte hjemme på stuegulvet mens baby sover. Alternativt kan man melde sig til et motionshold, hvor nybagte mødre træner sammen.

Lyt til din krop

Når det kommer til motion både under og efter en graviditet, så handler det i høj grad om at være i balance med sin krop og lytte godt efter dens signaler. Kroppen er nemlig rigtig dygtig til at fortælle os, hvis der er noget den ikke kan lide. Mærker du en stikkende eller tyngende følelse i forbindelse med træning, så kan det tyde på, at du har overanstrengt dig. Motion skal aldrig føles direkte ubehageligt. Hav også i mente, at dit aktivitetsniveau før du blev gravid siger meget om hvad din krop er vant til og kan holde til.

Er du meget i tvivl, så rådfør dig med din læge, jordmoder eller sundhedsplejerske, der alle kan tilbyde dig kyndig og faglig vejledning på området.

Hvad er dine erfaringer med træning og motion inden, under og efter fødsel?